Steun ons en help Nederland vooruit

Wibe Sierksma

Raadslid

Wibe Sierksma, 62 jaar. Woon in Zeewolde vanaf 1992. Directeur/eigenaar reisorganisatie (adamvoyages.nl) en applicatiespecialist assurantiesoftware.

Aanvankelijk gingen we, na verkoop van ons huis in het Gooi,  in ’92 even tijdelijk in Zeewolde wonen. Dat tijdelijke nam al snel een definitief karakter aan. We voelden ons thuis in een dorp met de ruimte, het groen en de recreatie, waarin het zeker in zomer voelt alsof je op vakantie bent in je eigen dorp.

Toch gaven toen enkele dingen zoals de stilstand, het centrum, de bereikbaarheid en stekeligheden, zoals vrijwel wekelijks een veegmachine door de straat, me te denken. Dat moet toch een geld kosten… Inmiddels is dat laatste gelukkig ingeperkt. Ook de toen schimmige (her)taxaties van de WOZ waardes brachten irritatie. Om me heen hier in Zeewolde, hoorde ik meer van dit soort geluiden. Steevast zei ik dan altijd: “Je stemt toch wel?” Ja, je kan dit beleid natuurlijk proberen te beïnvloeden door je stemgedrag bij de Gemeenteraadsverkiezingen of, als dat niet helpt, ‘dichter bij het vuur gaan zitten’. Toen in 2010 D66 weer van de partij was, heb ik mij meteen als lid aangemeld. Met D66 ben ik als het ware opgegroeid. Het is een mooie ‘midden’partij tussen rechts en links. Ik ben een liberaal maar het sociale karakter spreekt me zeer aan; ik ben niet alleen op de wereld. Na de verkiezingen kwam ik in de Raadscommissie Ruimte en Wonen terecht. Aansluitend vanaf 2014 tot heden ben ik Gemeenteraadslid en zit in de commissie Ruimte en Wonen, Bestuur en Middelen en in de Auditcommissie.

D66 Zeewolde zit in de oppositie, dat is best lastig tegenover een bikkelharde coalitie. Soms vechten tegen de bierkaai, wanneer je een progressief geluid wil laten horen. Zo opperden wij 4 jaar geleden al, om heel Zeewolde te laten voorzien van zonnepanelen; we werden uitgelachen. Of…, waren we de tijd ver vooruit? Inmiddels worden we links en rechts ingehaald door coöperaties en woningbouwverenigingen, die gezamenlijk zonnepanelen plaatsen. Het kan ook niet anders, het gas raakt op. De wet die toestaat dat de winkels op zondag open mogen zijn is al bijna 5 jaar oud. Toch ziet de gemeente kans om, op een paar uur supermarkt na, de winkels hier gewoon dicht te houden. We hebben dat meerdere malen in de Gemeenteraad aan de kaak gesteld, maar kregen de meerderheid niet mee.
Ik vertrouw op de groei van D66, dat we met meer zetels in de Raad de komende 4 jaar wellicht in de coalitie kunnen komen, dan wel als grootste oppositiepartij voldoende tegenwicht kunnen bieden aan het nogal conservatieve beleid; ik zet me daar graag weer voor in.

Meer van Wibe Sierksma